vrijdag 23 november 2012

Matryoshka's

Deze blog mag al eens educatief zijn. Zeker als het over Russische cultuur gaat. Zo leerde ik vorige week tijdens een cursus "life in Russia" over de alom bekende Russische Matryoshka's.
De Russen hebben reeds een lange traditie in het maken van houten speeltjes voor kinderen (sinds de 14e eeuw). De beschilderde Matryoshka echter werd pas voor het eerst gemaakt in 1890 in Sergei Possad. Het was ook bedoeld als speeltje, en de maker had zich voor het beschilderen laten inspireren door een meisje dat hij op het platteland was tegengekomen. Ze droeg op dat moment een kip onder haar arm, zo ook de eerste Matryoshka en nu nog de meeste poppen uit Sergei Possad. Haar naam was Matrona, een traditionele Russische naam. De maker besloot zijn poppetje naar haar te noemen met een verkleinnaampje. Voor de kleinere popjes vroeg hij haar broers en zussen om model te staan.
De Matryoshka's werden voor het eerst aan de wereld getoond tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900. Ze vielen daar zodanig in de smaak, dat al snel op grote schaal poppen moesten worden gemaakt om aan de internationale vraag te kunnen voldoen. Een nieuwe hype en symbool voor Rusland was geboren!
Afhankelijk van de plaats waar ze gemaakt worden, vertonen ze andere karakteristieken. Zo hebben de poppen uit Sergei Possad meestal nog steeds traditioneel russische kledij aan van op het platteland, en hebben ze handen geschilderd, terwijl de poppen uit Simonjov meestal een bloem op de schort hebben en een roze-paars kleed.

Tijdens onze les had onze lerares Tatjana meegebracht, een echte Russische babushka die zelf Matryoshka's tekent en dan schildert. Ze deed dit voor tijdens de les. Echt indrukwekkend hoe ze op een goed uur tijd vanuit niks, en met beperkte middelen, een prachtig poppetje schilderde.

 "The making of":






 En natuurlijk kon er ook gekocht worden. Over het algemeen zijn de bestellingen van de Rosinka-dames zodanig de moeite dat Tatjana altijd onmiddellijk haar agenda leegmaakt als ze naar hier kan komen!

Zelf ben ik niet zo'n souvenir mens, dus heb ik deze kelk aan mij laten voorbijgaan. Allé, voorlopig toch. Dit is immers toch niet zomaar een reisje naar Rusland... Dus een souvenir heeft nu wel echt betekenis... Misschien doe ik toch ook nog een klein bestellingske...???




Leuk marketing ideetje!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten